Natuurlijk wist Astrid Francis van Beemster Valery Aardappelen dat ze een topproduct in huis hebben, maar dankzij een groep enthousiaste studenten van Vonk werd hun assortiment uitgebreid met een nieuwe topper: ambachtelijke chips.
Astrid: “Onze reis van aardappel naar chips startte toen een student bij ons een afstudeeropdracht uitvoerde. In die opdracht stond een vergelijking van ons aardappelras met andere aardappelen centraal. Daaruit bleek dat onze aardappelen minder zetmeel bevatten en dus gezonder zijn. Dat was natuurlijk al een mooie uitkomst, die werd opgevolgd door het idee van drie studenten Voeding om chips te ontwikkelen. Na een zoektocht naar het juiste ras en hoe de chips in de mark gezet kon worden werd de weg naar echte zakken naturel chips onder de naam Boertje Bram chips steeds concreter. In eerste instantie verkochten we de zakjes in onze boerderijwinkel en op school bij Vonk. Dat liep zo goed dat we hebben besloten om via een fabrikant een grotere order te plaatsen, we zijn dus gaan opschalen. Zij produceren onze chips, met onze aardappelen en ons recept. Inmiddels zijn de chips verkrijgbaar bij een heel aantal boerderijwinkels en bijvoorbeeld bij Jumbo Monique.
Overigens hebben we de officiële naam wel aangepast naar Beemster Chips, om zo de link met de regio te leggen. Het leuke is dat we zonder deze studenten nooit zo’n stap hadden gezet. Zij hebben er veel tijd en moeite in gestopt en met resultaat! Voor ons allemaal een prachtige ervaring, ook dankzij de ondersteuning van de leerkrachten van Vonk. De lijnen zijn kort en de organisatie denkt echt mee. Prachtig, want dit is dé manier om onderwijs en bedrijfsleven met elkaar te verbinden. Daardoor staan we er zeker voor open om nog eens een project samen met studenten te doen. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding van het assortiment met andere smaken, om maar iets te noemen. Maar eerst willen we onze voorraad aardappelen van dit seizoen nog kwijt, daar gaat nu de aandacht naar uit. Dus…als er nog afnemers zijn die raad weten met een grote stapel aardappelen? Ik hoor het graag! En wie weet verwelkomen we tegen de zomer dan weer met veel plezier een nieuwe groep studenten!"