Blog Layout

Ambachtelijke chips van Beemster Valery

NHFood • 13 februari 2023

Reis van aardappel naar chips

Natuurlijk wist Astrid Francis van Beemster Valery Aardappelen dat ze een topproduct in huis hebben, maar dankzij een groep enthousiaste studenten van Vonk werd hun assortiment uitgebreid met een nieuwe topper: ambachtelijke chips.

Astrid: “Onze reis van aardappel naar chips startte toen een student bij ons een afstudeeropdracht uitvoerde. In die opdracht stond een vergelijking van ons aardappelras met andere aardappelen centraal. Daaruit bleek dat onze aardappelen minder zetmeel bevatten en dus gezonder zijn. Dat was natuurlijk al een mooie uitkomst, die werd opgevolgd door het idee van drie studenten Voeding om chips te ontwikkelen. Na een zoektocht naar het juiste ras en hoe de chips in de mark gezet kon worden werd de weg naar echte zakken naturel chips onder de naam Boertje Bram chips steeds concreter. In eerste instantie verkochten we de zakjes in onze boerderijwinkel en op school bij Vonk. Dat liep zo goed dat we hebben besloten om via een fabrikant een grotere order te plaatsen, we zijn dus gaan opschalen. Zij produceren onze chips, met onze aardappelen en ons recept. Inmiddels zijn de chips verkrijgbaar bij een heel aantal boerderijwinkels en bijvoorbeeld bij Jumbo Monique.

Beemster Chips

Overigens hebben we de officiële naam wel aangepast naar Beemster Chips, om zo de link met de regio te leggen. Het leuke is dat we zonder deze studenten nooit zo’n stap hadden gezet. Zij hebben er veel tijd en moeite in gestopt en met resultaat! Voor ons allemaal een prachtige ervaring, ook dankzij de ondersteuning van de leerkrachten van Vonk. De lijnen zijn kort en de organisatie denkt echt mee. Prachtig, want dit is dé manier om onderwijs en bedrijfsleven met elkaar te verbinden. Daardoor staan we er zeker voor open om nog eens een project samen met studenten te doen. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding van het assortiment met andere smaken, om maar iets te noemen. Maar eerst willen we onze voorraad aardappelen van dit seizoen nog kwijt, daar gaat nu de aandacht naar uit. Dus…als er nog afnemers zijn die raad weten met een grote stapel aardappelen? Ik hoor het graag! En wie weet verwelkomen we tegen de zomer dan weer met veel plezier een nieuwe groep studenten!"



Lees ook Vonk studenten ontwikkelen chips

Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: