Blog Layout

Bloeien en groeien op de basisschool met Bollenbozen

Bollenbozen • 6 december 2022

Maak kennis met Bollenbozen

Logo Bollenbozen

Honderden basisschoolleerlingen maakten de afgelopen jaren al kennis met de bloembollensector via de Tuinbouw Battle. Tientallen groepen 7 en 8 leerden zelf tulpen broeien en verkopen - een krachtig concept om agrarische sector over het voetlicht te brengen: wat wil je dan nog meer? Nou, een complete leerlijn bijvoorbeeld, zodat kinderen van álle leeftijden de wereld van bloembollen kunnen ontdekken - maak kennis met Bollenbozen.


Bloeien en groeien



Projectleider Martijn Grosmann: “Zowel de bloembollensector als basisscholen zijn razend enthousiast over de Tuinbouw Battle. Mede dankzij dit succes kwam vanuit de sector de vraag of het mogelijk zou zijn om ook een en ander te organiseren voor andere leeftijden, voor jongere kinderen dus. Vanuit deze gedachte is Bollenbozen ontstaan. De Tuinbouw Battle is nu ondergebracht als één van de projecten binnen Bollenbozen. Daarnaast hebben we drie projecten toegevoegd. De eerste is een compleet lespakket rondom Koe en Tulpie, bedoeld voor de allerjongsten. De tweede is Tulipa het sprookje, gericht op de groepen 4, 5 en 6. Het boek dat hierbij hoort vertelt de geschiedenis van de tulp en de reis van de tulp naar Nederland. Vervolgens gaan de kinderen op excursie naar het Land van Fluwel. Het derde project is Bollenbus & Bollenbaas. De Bollenbus brengt leerlingen van groepen 5, 6 en 7 naar een bollenbedrijf. Daar krijgen ze een rondleiding én een opdracht: ze moeten de bollenkweker interviewen en het interview verwerken in een vlog.”


Vliegende start


Terwijl de bloembollen dit najaar net de grond in gaan, maakt
Bollenbozen een vliegende start. Martijn: “We hebben al veel aanmeldingen binnengekregen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk én het laat zien dat we aansluiten bij de behoefte van scholen. Het aanbod ontzorgt leerkrachten en we maken een koppeling met onderwijsdoelstellingen. Neem bijvoorbeeld het interview met de bollenbaas: het gaat niet om een vlog als doel, maar als middel om leerstof digitaal te verwerken. En natuurlijk vraagt zo’n interview de nodige voorbereiding: welke vragen ga je stellen? Wie doet het interview? Wie gaat er filmen? De excursie en de vlog zorgen voor leven in de brouwerij en stiekem leer je ook nog eens van alles over bloembollen.” In Noord-Holland Noord zijn zo’n veertig bollenbedrijven die hebben aangegeven klassen te willen ontvangen. “Dat geeft wel aan hoe belangrijk de bollenkwekers dit soort projecten vinden. Andersom is het fijn dat je als klas dus dicht bij school terechtkunt, dat zorgt voor herkenbaarheid. En ik ben enorm blij met onze vaste chauffeurs, Piet-Arie Rustenburg en Hans Fluitman. Zij rijden straks in het voorjaar de klassen rond.”


Waar andere sectoren soms lijken te stoeien met uiteenlopende ideeën en programma’s voor meer verbinding tussen scholen en het bedrijfsleven, ziet Martijn vooral de kracht van eenvoud. Martijn: “Ik heb vooral gedacht aan de stip aan de horizon. Je wilt de sector laten landen in de hoofden en wereld van kinderen. Herhaling -in de vorm van een complete leerlijn- helpt daarbij. Daarnaast is het vooral kijken naar wat er al bestaat. Het verhaal van Koe en Tulpie, het land van Fluwel…die zijn op zichzelf niet nieuw, maar voor Bollenbozen zijn ze uitgewerkt als onderdeel van een lespakket.” De nieuwe stip aan de horizon nu is de toekomstbestendigheid van Bollenbozen. “Vooralsnog blijft dit drie jaar bestaan, met dank aan verschillende subsidies en bijdragen, onder andere uit de sector zelf. Ondertussen werken we aan manieren om hiermee verder te kunnen gaan. Aan het enthousiasme van de bedrijven en scholen zal het in elk geval niet liggen!”


Lees hier meer over Bollenbozen of bezoek de website www.bollenbozen.nl


Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: