Projectleider Martijn Grosmann: “Zowel de bloembollensector als basisscholen zijn razend enthousiast over de Tuinbouw Battle. Mede dankzij dit succes kwam vanuit de sector de vraag of het mogelijk zou zijn om ook een en ander te organiseren voor andere leeftijden, voor jongere kinderen dus. Vanuit deze gedachte is Bollenbozen ontstaan. De Tuinbouw Battle is nu ondergebracht als één van de projecten binnen Bollenbozen. Daarnaast hebben we drie projecten toegevoegd. De eerste is een compleet lespakket rondom Koe en Tulpie, bedoeld voor de allerjongsten. De tweede is Tulipa het sprookje, gericht op de groepen 4, 5 en 6. Het boek dat hierbij hoort vertelt de geschiedenis van de tulp en de reis van de tulp naar Nederland. Vervolgens gaan de kinderen op excursie naar het Land van Fluwel. Het derde project is Bollenbus & Bollenbaas. De Bollenbus brengt leerlingen van groepen 5, 6 en 7 naar een bollenbedrijf. Daar krijgen ze een rondleiding én een opdracht: ze moeten de bollenkweker interviewen en het interview verwerken in een vlog.”
Terwijl de bloembollen dit najaar net de grond in gaan, maakt
Bollenbozen een vliegende start. Martijn: “We hebben al veel aanmeldingen binnengekregen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk én het laat zien dat we aansluiten bij de behoefte van scholen. Het aanbod ontzorgt leerkrachten en we maken een koppeling met onderwijsdoelstellingen. Neem bijvoorbeeld het interview met de bollenbaas: het gaat niet om een vlog als doel, maar als middel om leerstof digitaal te verwerken. En natuurlijk vraagt zo’n interview de nodige voorbereiding: welke vragen ga je stellen? Wie doet het interview? Wie gaat er filmen? De excursie en de vlog zorgen voor leven in de brouwerij en stiekem leer je ook nog eens van alles over bloembollen.” In Noord-Holland Noord zijn zo’n veertig bollenbedrijven die hebben aangegeven klassen te willen ontvangen. “Dat geeft wel aan hoe belangrijk de bollenkwekers dit soort projecten vinden. Andersom is het fijn dat je als klas dus dicht bij school terechtkunt, dat zorgt voor herkenbaarheid. En ik ben enorm blij met onze vaste chauffeurs, Piet-Arie Rustenburg en Hans Fluitman. Zij rijden straks in het voorjaar de klassen rond.”
Waar andere sectoren soms lijken te stoeien met uiteenlopende ideeën en programma’s voor meer verbinding tussen scholen en het bedrijfsleven, ziet Martijn vooral de kracht van eenvoud. Martijn: “Ik heb vooral gedacht aan de stip aan de horizon. Je wilt de sector laten landen in de hoofden en wereld van kinderen. Herhaling -in de vorm van een complete leerlijn- helpt daarbij. Daarnaast is het vooral kijken naar wat er al bestaat. Het verhaal van Koe en Tulpie, het land van Fluwel…die zijn op zichzelf niet nieuw, maar voor Bollenbozen zijn ze uitgewerkt als onderdeel van een lespakket.” De nieuwe stip aan de horizon nu is de toekomstbestendigheid van Bollenbozen. “Vooralsnog blijft dit drie jaar bestaan, met dank aan verschillende subsidies en bijdragen, onder andere uit de sector zelf. Ondertussen werken we aan manieren om hiermee verder te kunnen gaan. Aan het enthousiasme van de bedrijven en scholen zal het in elk geval niet liggen!”
Lees hier meer over Bollenbozen of bezoek de website www.bollenbozen.nl