Blog Layout

Foodportret: Bjorn Knol

NHFOOD • 1 december 2021

Foodstudent Bjorn: meten, controleren, afvinken en gáán!

Weten wát je wilt, wannéér je het wilt en waaróm je het wilt: voor veel mensen is dat een behoorlijke zoektocht. Zo niet voor Bjorn Knol uit Den Helder. De 21-jarige student Voeding en Kwaliteit heeft een vastomlijnd plan. Eén van de onderdelen uit dat plan was een stage bij NMK Esbaco in Hoorn, waar hij kwaliteitscontroles op bakkerijproducten uitvoert. 



Bjorn: “Eerder heb ik de mbo-opleiding Brood en Banket aan het Horizon College in Heerhugowaard gedaan. Toen heb ik vooral het werken ín de bakkerij leren kennen. Nu leer ik meer over hoe producten en ingrediënten aan de voorkant van het proces worden gemaakt: NMK Esbaco maakt bakmixen, vullingen en glazuren en nog veel meer. De kant van de productie op de werkvloer is niet echt iets voor mij: ik kan niet zo goed schakelen in verschillende tempo’s en een hoog tempo is ook lastig. Je zou dat een beperking kunnen noemen omdat ik autisme heb, maar ik zie het anders – ik heb ervan geleerd dat ik iets moet zoeken dat beter bij me past."


Deze stage op de kwaliteitsafdeling is daar een goed voorbeeld van. "Hier doen we de laatste controle op de producten voordat ze de deur uitgaan richting industrie of winkel. Dit werk vraagt aandacht en precisie, er zijn allerlei protocollen waar we ons aan moeten houden. En dat is het soort werk dat mij heel goed past. Bovendien kan ik op deze manier toch met de bakkerijproducten werken, want dat vind ik erg leuk om te doen. Het is top dat ik m’n taken op mijn eigen tempo kan doen.”


Ook mentor Hans Huibers ziet dat Bjorn goed op z’n plek zit: “Ik maakte kennis met Bjorn tijdens een online informatiebijeenkomst over het hbo. Zijn gedrevenheid spatte van het scherm. We zijn samen gaan kijken op welke manier we Bjorn een goede stage konden bieden en dat is gelukt. Hij is ongelooflijk gemotiveerd. En omdat hij precies weet waar hij zelf wel en niet goed in is konden we dit omzetten naar meerwaarde voor hemzelf én het bedrijf. Het is prachtig om te zien hoe mensen in het algemeen en jongeren en dan Bjorn in het bijzonder zich ontwikkelen als ze zich ergens thuis voelen.” 


Kleurcontrole


Als Bjorn vertelt welke monsters hij zoal controleert, loopt het water je langzaam maar zeker in de mond. “Ik check bijvoorbeeld marsepein en icing, spijs en jam. We bekijken bijvoorbeeld de kleur en stevigheid van producten. We doen dat onder andere door vergelijkingen te maken met eerdere gegevens en er zijn allerlei normen, meestal met een marge. De gegevens registreren we in de computer.” Nu hij midden in zijn laatste studiejaar zit, denkt Bjorn zorgvuldig na over zijn toekomstplannen. Hij overweegt een hbo-studie te gaan volgen.

Bjorn: “Dat zou de studie Food Innovation kunnen zijn. Maar voordat ik een keuze maak ga ik eerst een paar dagen meelopen in een research & design laboratorium. Een studie kiezen is niet iets wat je zomaar even doet, dus ik wil zeker weten dat ik de juiste beslissing neem.”


Met al zijn ervaring heeft Bjorn de bakkerijwereld inmiddels goed leren kennen, inclusief al het lekkers dat in de vitrines ligt. Heeft hij nog tips? Bjorn: “Ik houd erg van chipolatataart. Maar als je me vraagt wat je écht eens moet proberen, dan zijn dat de fantastische desembroden van de Novalishoeve op Texel. En natuurlijk de prijswinnende kerststollen van Bakkerij Alkemade uit Anna Paulowna!”


Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: