Blog Layout

Foodportret: Cock Smit

NHFOOD • 21 februari 2021

Cock Smit: Werken met voedsel is prachtig!

“Nederland kent een lange traditie in voedingsonderwijs. Vroeger was dat ondergebracht bij het Ministerie van Landbouw; ik studeerde levensmiddelentechnologie aan de hogere agrarische school. En nu sta ik zelf voor de klas”. Aan het woord is Cock Smit, docent voedingsmiddelentechnologie op het Clusius College.



“Je denkt misschien dat na al die jaren alles anders is geworden, maar de basis van het voedingsonderwijs is hetzelfde als veertig jaar geleden. Brood bak je nog altijd met zout, gist, water en meel. En voor het verpoederen van melk wordt nog altijd dezelfde techniek gebruik als in de jaren ’50. Het grootste verschil tussen toen en nu zit ‘m in automatisering en schaalvergroting. En in de manier waarop we naar voedsel kijken; dat is enorm veranderd. Neem onze houding ten opzichte van dierlijk voedsel; steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch. De een eet een paar dagen per week geen vlees, de ander heeft niet alleen vlees maar ook zuivel afgezworen. Daarnaast is er veel aandacht voor biologisch voedsel en duurzaamheid.”


Bitterballen van zoete aardappel


Eén van de thema’s binnen duurzaamheid is het tegengaan van verspilling. Als docent begeleidt Cock studenten die meedoen met de Mbo Challenge Voedselverspilling. “In onze opleidingen zit standaard een module die gaat over productontwikkeling. Die module koppelen we nu aan deelname aan de verspillingschallenge. Studenten krijgen de opdracht een nieuw product te ontwikkelen op basis van ingrediënten die voor 75% bestaan uit verspild voedsel. Dat kunnen schillen zijn, maar ook resten die overblijven na versnijding van producten of bijvoorbeeld groenten die om welke reden dan ook niet in de winkel terechtkomen. Onze studenten werken samen met studenten van Hogeschool Inholland en bedrijven, onder andere via Food Innovation Community Amsterdam (FICA). Soms gaan studenten zelf op zoek naar het basisingrediënt voor hun project, maar afgelopen keer kwam de zoete aardappel op ons pad. Drie groepen zijn aan de slag gegaan met bitterballen, pannenkoeken en boterkoek, alle drie van zoete aardappel dus. Ze kregen daarbij begeleiding van NMK Esbaco in Hoorn. Het is een zoektocht naar de smaak, textuur en bereidingswijze, maar ook naar de mogelijkheden om het product te vermarkten. Echt goede ideeën maken kans om daadwerkelijk in de schappen te komen: dat zou natuurlijk het ultieme resultaat zijn. Ondertussen is het ontzettend waardevol om samen te werken met het bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen. De sector is tenslotte echt op zoek naar personeel.”


All You Need is Food Tour


In dat kader is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel, zo blijkt. “Onze opleidingen zitten niet vol, om het zo maar te zeggen. We verwelkomen het liefst veel meer studenten, vooral omdat we zien dat bedrijven daar om staan te springen. Werken met voedsel is prachtig: het is iets waar we elke dag mee te maken hebben. We willen goed eten, lekker eten, bewust eten en voldoende eten.” Om de opleidingen onder de aandacht te brengen gaat het Clusius College binnenkort op pad met een foodtruck onder de noemer All You Need is Foodtour. Deze actie komt voort uit het project NHFood, waarvan het Clusius College penvoerder is. “We zien dat jongeren vaak positief verrast zijn zodra we hun belangstelling hebben. Het gaat er dus vooral om de aandacht te trekken en te laten zien welke opleidingen we te bieden hebben. Eenmaal aan boord ontdekken ze al snel hoe veelzijdig de foodsector is. Sinds kort hebben we daarom een speciale foodtruck waar we mee gaan toeren en binnenkort geef ik bijvoorbeeld een workshop bierbrouwen. Daarmee spreken we de jongeren indirect aan – via hun ouders komen we in beeld. Al met al zoeken we dus verschillende manieren om onze studies te presenteren.” Aan Cocks enthousiasme zal het in elk geval niet liggen. “Het is gewoon een ontzettend mooi en veelzijdig vak en een boeiende branche. Productontwikkeling, kwaliteit en kwantiteit, techniek, maar ook voorlichting en marketing; het zit er allemaal in!”


NHFood


Er zijn meer en breder opgeleide groen- en technische medewerkers nodig in de agrifood sector. In het project NHFood wordt invulling gegeven aan deze opgave. NHFood is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en onderwijs in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal gericht op kennisdeling en talentontwikkeling. Het biedt bedrijven een unieke mogelijkheid om samen met onderwijsinstellingen en kennisinstituten te werken aan agrifood-gerelateerde innovaties.

Foto: Jan Smit.

Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: