Blog Layout

Foodportret: Evelynn Schouten

NHFOOD • 27 april 2021

This is a subtitle for your new post

Achter alles dat we eten en drinken gaat een hele wereld schuil. Productie, gezondheid, marketing, voorlichting, duurzaamheid…er valt zó veel te ontdekken dat er voor iedereen wel een thema is dat hem of haar persoonlijk aanspreekt. Voor docent Evelyn Schouten van het Clusius College zijn dat vooral thema’s als gezondheid en duurzaamheid: wanneer is een product wel of niet goed voor je en hoe en wat vertellen we consumenten over voeding? “We leren studenten hoe ze consumenten goed kunnen voorlichten over voeding. Maar dat is natuurlijk slechts één aspect van de voedingsbranche en de mogelijkheden daarbinnen.”


Toch is de wereld van voedsel voor veel mensen nog relatief onbekend; bij volwassenen, maar vooral ook bij jongeren. Een opleiding in de foodsector lang niet het eerste waar examenleerlingen aan denken als ze zich oriënteren op een studie. En in coronatijd is het zelfs nog lastiger om elkaar te bereiken, terwijl net als elk jaar duizenden middelbare scholieren een keuze moeten maken voor een vervolgstudie. Niet voor niets heeft een team van het Clusius College in samenwerking met 
NHFood dit voorjaar een speciale All you need is food-tour opgezet met een foodtruck. Evelyn: “Daarmee hebben we een hele rij vmbo-scholen in Noord-Holland bezocht. Op de parkeerplaats creëerden we telkens een mini-festivalterrein met leuke aankleding -de opleiding Bloem haakte ook aan- en proeverijen met traktaties van sponsoren als Koninklijke Vezet en Koninklijke Peijnenburg. Maar we hadden ook insectenlolly’s, om maar wat te noemen. Naast de jongeren hebben we hiermee docenten bereikt. Het gaat erom dat je laat zien dat je bestaat, zodat jongeren in elk geval onze opleidingen mee kunnen nemen in hun afwegingen. De foodsector heeft veel te bieden en dat geldt ook voor het Clusius College als opleider voor deze sector.”


Volkoren brood


Evelyns hart zelf ligt natuurlijk bij voeding, maar vooral ook bij het lesgeven. “Het is fantastisch om jongeren in beweging te krijgen en te zien hoe ze zich ontwikkelen. De vragen die je krijgt, de gesprekken die je voert; er gebeurt altijd weer iets nieuws. Er is de laatste jaren bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor het gegeven ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dat zien we op dit moment nog niet helemaal terug in soorten banen en functies, maar het is wel een maatschappelijk vraagstuk dat vaker op tafel komt. Langzamerhand komen er meer vacatures op dit gebied. Of denk aan een actie als de ‘week zonder vlees’, ooit nieuw en nu breed omarmd. Maar het draait niet om gezonde keuzes alleen: voorlichting en informatie speelt een ontzettend belangrijke rol als het gaat om het maken van gezonde keuzes. Een goed voorbeeld daarvan is bruin brood. Veel mensen denken altijd nog ‘hoe donkerder, hoe beter’, terwijl dat vaak niet klopt. Het kleurtje zegt niets over de voedingsstoffen. Een eenvoudige tip: bij twijfel kun je het beste kiezen voor volkoren brood, dan zit je altijd goed.” 


Jong geleerd is oud gedaan



Op deze tendens richting minder vlees, gezonde keuzes en bijvoorbeeld alcoholvrij bier valt weinig af te dingen, maar toch: “Het is natuurlijk niet zo dat je als consument niets meer mag of kan – ik leef zelf ook niet als een heilig boontje. Het gaat er vooral om dat je goed bent geïnformeerd zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. Met de juiste voorlichting kun je vervolgens ook kinderen weer onderwijzen en stimuleren, want we weten dat jong geleerd écht oud gedaan is. Educatie over voeding, al vanaf de kleuterleeftijd, heeft nut. Tegelijkertijd zien we dat bedrijven vaker hun deuren openen, dat is leuk om te zien. En dan niet alleen de kaasboerderij, maar ook bierbrouwerijen, groentebedrijven en fabrikanten. Zo’n kijkje in de keuken is leuk en leerzaam. Uiteindelijk gaat het erom dat we samen de foodsector verder op de kaart zetten: wij als opleiders en daarnaast de bedrijven zelf als toekomstig werkgevers. Zij staan tenslotte te springen om goed en voldoende personeel. Als docent hoop ik mijn steentje bij te dragen aan het enthousiasmeren van jongeren voor een loopbaan in deze mooie sector. En…stiekem is het natuurlijk heel erg leuk om een paar weken met een foodtruck te toeren; we zijn al aan het kijken of we volgend jaar weer een ronde kunnen maken!”

Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: