Blog Layout

Foodportret: Suzan van der Stoop

duda-wsm • 13 januari 2022

De een kiest op basis van ervaringen dichtbij, de ander doet ideeën op via open dagen…en Suzan? Die koos haar studie op basis van een avondje tv kijken. Suzan van der Stoop: “Ja, zo is het eigenlijk wel gegaan”. Inmiddels zit de studente in het laatste jaar van de studie Voeding en voorlichting op het Clusius College in Alkmaar. 


Suzan: “Zo tegen het einde van de middelbare school zapte ik langs een televisieprogramma over mensen met obesitas. Dat trok mijn aandacht: in het programma werd uitgelicht hoe je lichaam werkt, wat eten doet met je lijf en hoe mensen worden begeleid met afvallen. Ik dook wat verder in het onderwerp en kwam toen op deze studie uit. Een belangrijk thema in deze opleiding is hoe je mensen kunt motiveren om hun doelen te bereiken. En die doelen gaan echt niet alleen maar over afvallen; de rode draad is een gezonde leefstijl, of een gezonderé leefstijl.” De studie sluit goed aan op Suzans belangstelling. “Voeding had sowieso al mijn interesse; ik las al veel nieuws en onderzoeken over hoe je lichaam voeding verwerkt, om maar wat te noemen. Voedingskeuzes hebben ontzettend veel invloed op je gezondheid. Dat is al zo als je gewoon gezond bent, maar juist ook als je ziek bent of klachten hebt. Denk naast obesitas maar aan diabetes en dementie.”

Inmiddels heeft Suzan breed kennisgemaakt met de sector, zowel in theorie als praktijk. “Je ontdekt de voedingssector van A tot Z. Microbiologie, technologie, marketing…het komt allemaal voorbij. Zelf weet ik nu dat ik het aspect van mensen begeleiden het leukst en meest interessant vindt. Samen met cliënten ga je steeds op zoek naar de vraag ‘wat heeft iemand nodig om die knop om te kunnen zetten?’. Het antwoord is voor iedereen anders. Er bestaat geen vaste formule, het is maatwerk - en als het eenvoudig was dan leefde dit onderwerp niet zo erg. Het ís niet makkelijk om aanpassingen in je leefstijl door te voeren, zelfs kleine stapjes kunnen veel tijd en moeite kosten. Er zit een groot psychologisch aspect aan, dat boeit me. Als het mensen bijvoorbeeld wel lukt om een stap vooruit te zetten, dan volgt er vaak een terugval. Dát is het moment waarop je als begeleider veel kunt betekenen.” Ook daarmee heeft Suzan nu ervaring. “Ik heb tijdens mijn stage en voor opdrachten al een aantal cliënten begeleid. In elk geval één van hen heeft het plan dat we samen maakten goed doorgezet, zelfs toen mijn opdracht al klaar was. Dan heb je dus echt de knop omgezet.”



Gentse bierbrouwerij 


Voor haar laatste stage reisde ze af naar Gent en kwam ze terecht in de wereld van stadsbrouwerij Gruut. “Ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen hoe je bier kunt rijmen met een gezonde leefstijl, maar daarvoor geldt: alles met mate. Het is een product om rustig van te genieten, zo zie ik dat. Bovendien heb ik tijdens deze stage voorlichtingsdagen gedaan met grote groepen mensen, zowel aan bedrijven als aan toeristen. Dat was echt een waardevolle aanvulling op het leren motiveren van mensen. De bedrijven die ik toesprak waren vooral horecaondernemers, potentiële en bestaande klanten dus. En de toeristen vinden het mooi om meegenomen te worden in het verhaal achter de brouwerij. Ondertussen geef je beide groepen ontzettend veel informatie over het product; voorlichting dus.”

Nu haar diploma in zicht komt rijst de vraag: en nu? Hoewel, een echte vraag is het niet meer, want Suzan is er al over uit. “Ik ga verder studeren, een hbo-opleiding tot fysiotherapeut. Ik heb net een meeloopdag gedaan en ik ben helemaal enthousiast. Fysiotherapie is vanzelfsprekend vooral gericht op fysiek welzijn, maar het aspect van mensen begeleiden is hetzelfde. Ik denk dat deze twee studies samen een grote meerwaarde hebben. Ik kan dan mensen zowel qua voeding als qua lijf coachen en bij allebei speelt mentale kracht een rol. Wie weet begin ik uiteindelijk mijn eigen praktijk. Maar eerst deze studie afmaken, dan op naar de volgende en dan wil ik nog een paar jaar werkervaring opdoen. En tussendoor natuurlijk lekker veel sporten en leuke dingen doen, da’s ook belangrijk. Er op uit met vrienden, samen op pad.” Mét een drankje erbij? “Nou, daar zeg ik geen nee tegen!”


Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: