Blog Layout

Kan je biologisch net zoveel produceren als duurzaam? Boer Ayoub is niet overtuigd

NHnieuws • 8 juni 2023

In deze aflevering van Expeditie Noord-Holland gaat boer Ayoub dieper in op de vraag of de toekomst voor de Nederlandse boeren duurzaam of biologisch is. Hiervoor gaat Ayoub langs bij een grootschalige en duurzame bloemkoolteler én bezoekt hij een kleinschalige biologische fruitteler, die aan 'agroforestry' doet.

Ayoub begint zijn onderzoek in Andijk. De Firma Slagter wordt gerund door vijf neven en drie ooms. Samen telen zij zo’n 180 hectare bloemkool en verzorgen daarmee maar liefst 12 procent van de gehele Nederlandse markt. Hoewel ze proberen zo weinig mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, kunnen ze toch niet helemaal zonder.

Ondanks dat ze niet biologisch zijn, doen ze er wel alles aan om de grond van de akkers gezond te houden. Om dat te laten zien neemt Pé Slagter Ayoub mee naar een stuk land waar ze het gewas Luzerne telen. “Daarvan wordt paardenvoer gemaakt. Het levert ons niet zoveel op, maar door de diepe wortels is het gewas wel heel goed voor de grond”, vertelt Pé.


Gewasrotatie versus monocultuur


Om de bodem niet uit te putten wordt er niet alleen maar bloemkool op geteeld. “We gebruiken nu een cyclus van 6 jaar. Eerst telen we twee jaar Luzerne, daarna een jaar tulpenbollen, en dan drie jaar bloemkool. Dat zorgt ervoor dat we over dertig jaar nog steeds een hele mooie gezonde grond hebben”, legt Pé uit.



Om Ayoub te laten zien hoe gezond de bodem is, graaft Pé een kuil. Bij de eerste steek met zijn schep vangt hij meteen al twee wormen. “Wormen zijn heel belangrijk voor de bodem. Eigenlijk wil ik bij iedere steek wel een paar wormen zien”, vertelt Pé terwijl hij trots een paar grote wormen onder de neus van Ayoub houdt. “Hoe meer leven in de grond, hoe meer gangetjes er ontstaan, hoe beter de waterhuishouding is.”


Ayoub is onder de indruk van aanpak van het bedrijf. “Ze zorgen goed voor de planeet en tegelijk zorgen ze er wel voor dat er voldoende te eten is. Met biologisch heb je veel meer nodig om hetzelfde resultaat te behalen”, concludeert hij.


Zelf biologisch fruit plukken


Maar dat neemt niet weg dat Ayoub ook wil zien hoe er biologisch geteeld wordt. Hij reist daarvoor af naar Amsterdam waar hij een afspraak met Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West. Deze boomgaard is geheel biologisch-dynamisch. Veel gezinnen met kinderen uit Amsterdam komen hier naartoe om fruit te plukken, eieren te rapen, varkens te knuffelen en koeien te voeren. Ook kun je er genieten van muziek, theater en kunst.



Wil doet aan agroforestry. Dit is een landbouwsysteem waarbij het planten en beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Wil combineert zijn fruitbomen met pluimvee. Hij heeft 249 kippen rondlopen. “Ze zijn onderdeel van onze kringloop. Ze eten namelijk beestjes die ik liever niet zie in de boomgaard, omdat ze schadelijk zijn voor onze fruitbomen. Denk aan schimmels en insecten”, legt Wil uit.


Ayoub wil weten of er voor hem toekomst zit in het biologisch boeren. Volgens Wil is dat zeker het geval. Als veehouder of fruitteler kun je volgens hem zelfs meer geld verdienen als je biologisch bent. Het liefst ziet hij dan ook dat iedereen morgen biologisch wordt. “Dan hebben we ook meteen het stikstofprobleem opgelost en kunnen we gewoon boer blijven”, vertelt hij.


Biologisch heeft de toekomst


Volgens Wil heeft biologisch boeren de toekomst: “De gangbare technieken zijn al meer dan honderd jaar gebaseerd op het spuiten van gif en kunstmest. Daarentegen zijn we pas zo’n 20 tot 25 jaar bezig met het ontwikkelen van biologische methoden. In die korte tijd is er zoveel kennis opgedaan dat we per hectare veel meer biologisch kunnen produceren dan voorheen. En zal het niet lang duren voordat biologisch net zoveel opbrengt als de gangbare methoden.”


Ondanks de argumenten van Wil is Ayoub nog niet helemaal overtuigd van het biologisch boeren. “Het is nu nog wel zo dat biologisch minder oplevert dan duurzaam. Anderzijds is het ook zo - zoals Wil ook aangeeft - dat de technologie steeds verbetert, waardoor gangbaar en biologisch wel heel dicht bij elkaar komen, dus het zou misschien wél kunnen in de toekomst”, besluit hij diplomatiek.

Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: