Blog Layout

Verpakkingsmaterialen in de horeca

Boerbusinessinbalans • 23 februari 2023

Hoe kunnen we de horecasector stimuleren om meer circulair en duurzamer te ondernemen in het post-covid tijdperk?



Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland nodigen horecaondernemers en ketenpartners, zoals producenten, groothandelaren/leveranciers en afvalverwerkers uit om samen verpakkingsproblemen om te zetten naar kansen; Heb jij als horecaondernemer te maken met een berg verpakkingsmaterialen, waarvoor je ook nog eens flink moet betalen om ze te laten afvoeren? Of wil jij als leverancier/ketenpartner de uitdaging aan om verpakkingen te verduurzamen en/of de afvalberg te verkleinen? Doe mee met de CIRCO Track Verpakkingsmaterialen.


Voor een antwoord op deze bredere vraag hebben provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland een circulaire scan laten ontwikkelen door CREM/Dutch Cuisine. Met behulp hiervan is gekeken naar waar de meeste milieu- en kosten-impact gemaakt kan worden. Een twintigtal geïnteresseerde horecaondernemers uit de regio Noord-Holland-Noord hebben meegewerkt in het scantraject. Het leverde veel inzichten op, onder andere in wat veel wordt ingekocht, bij wie dat is gebeurd en hoe het is verpakt. Daarbij spraken horecaondernemers hun onvrede uit over de groeiende afvalberg van verpakkingsmaterialen. “Het is hoog tijd om extra aandacht te besteden aan de verpakkingen in de horeca sector.” Als vervolg op de scan is daarom een CIRCO Track rondom verpakkingsmaterialen ontwikkeld.


Verpakkingsmaterialen voor horecaondernemers een doorn in het oog


Tegenwoordig is bijna al het voedsel dat aan professionele keukens wordt geleverd (apart) verpakt. Jaarlijks produceren we met elkaar in de gastronomie tonnen aan verpakkings- en restafval dat in de verbrandingsoven terecht komt; Goederen zitten in verpakkingen, in omdozen en daaroverheen nog in folie verpakt, om de boel bij elkaar te houden wanneer het op een trolly de vrachtwagen wordt uitgereden. Het aantal verpakkingen dat een ondernemer ongevraagd krijgt aangeleverd groeit uit tot lokale opslagproblemen voor afval. En dat niet alleen. Al dat materiaal kost geld om het af te laten voeren. Dat kan anders vinden veel horecaondernemers.

Het terugdringen van afval lukt alleen als de gehele keten meewerkt. Waar begin je dan? Ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan een CIRCO Track en samen te werken aan oplossingen.


CIRCO-Track


Produceer jij voedselverpakkingen in de horeca? Ben jij horecaondernemer en ben je het overschot aan verpakkingen zat? Of ben jij leverancier van horecaproducten en rijd je met een volle vrachtwagen heen en een lege vrachtwagen terug? Dan dagen wij jou uit om met ons en samen met ketenpartners te werken aan circulaire concrete oplossingen. Doe jij met ons mee? Geef je dan op!

Er zijn werksessies op drie dagen. Deze data zijn 9 maart, 24 maart en 3 april 2023. De precieze locatie volgt nog.

Deze track wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland en Rabobank (georganiseerd door Impact HUB in samenwerking met Circulair Westfriesland) en is bedoeld voor bedrijven die actief zijn in Noord-Holland in de sectoren:


  • Voedselproducenten
  • Retailers & Horecaondernemers
  • Voedselverpakkingsleveranciers
  • Groothandels/distributeurs
  • Afvalverwerkers
  • Biobased productdevelopers
Meer informatie & aanmelden

Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: