Om tot de Alkmaarse kaas te komen heeft een groep Akmaarders uit diverse geledingen (o.a. horeca, ondernemers en het KaasdragersGilde) zich verenigd in het Alkmaars Kaasgenootschap. Het ontwikkelen van een nieuwe kaas is een intensief en langdurig traject van proefkazen maken, wachten, meten, proeven en verfijnen. Een proces dat perfect aansluit bij de opleidingen Voeding & Technologie en Voeding & Kwaliteit van het Clusius College in Alkmaar. Een perfecte samenwerking, dus!
Kaasmaken in een échte kaasmakerij en met een échte kaasmaker, dat is toch andere koek dan in een klaslokaal! Aan het project Alkmaars Goud werken steeds twee studenten van het Clusius College gedurende 10 weken, één dag per week. Twee keer in de vier weken reizen de studenten af naar Middenbeemster om daar kaas te maken in een echte kaasmakerij. De andere weken controleren ze de kaas op school in de laboratoria. Daarna is het de beurt aan twee andere studenten.
“Het is heel erg leuk om een doel voor ogen te hebben en daarvoor verschillende recepten uit te proberen. Productontwikkeling is een onderdeel van onze opleiding, maar om het zo in het echt mee te maken is toch een stuk interessanter en leerzamer. Je voelt dat je een prestatie moet leveren. Elk klein verschil kan het eindproduct veranderen,” vertelt tweedejaars student Rim Broersen. Ook studente Tessa Nottelman is enthousiast: “Ik zie regelmatig vrachtwagens rondrijden van transportbedrijf Schot waar groot op staat: ‘Alkmaar gaat kaas maken’ met het logo van Alkmaars Goud erbij. Ik ben heel trots dat ik daar, ook al is het maar een heel klein stukje, aan meegewerkt heb.”
Bij het project Alkmaars Goud worden theorie en praktijk met elkaar verbonden, zowel tussen het onderwijs en de ondernemers als binnen het onderwijs. Het Clusius College levert het praktijkgedeelte van het project (het kaasmaken en testen) voor het theoretische gedeelte (de receptuur, bijvoorbeeld) werken de docenten samen met de HAS Hogeschool in Den Bosch. Daarnaast zijn natuurlijk ook de ondernemers betrokken, die als opdrachtgever het uiteindelijke product in de markt zullen zetten.
De kaas wordt gemaakt bij zelfkazer Jan Uitenthuis, vervolgens wordt het gepekeld en opgeslagen bij Kaasmakerij Koopman in de Weere. Naast de ondernemers, kaasmakers, docenten en studenten helpen ook diverse kaasproevers uit het bedrijfsleven maandelijks bij het keuren van de kaas op smaak, geur en stevigheid. Het (kaas)mes snijdt door de uitgebreide samenwerking aan meerdere kanten. Het versterkt de band tussen het bedrijfsleven, ondernemers en onderwijs. Ze weten elkaar hierdoor nog beter te vinden en elkaars expertise te benutten. Ten slotte is het voor de vele kaasmakerijen die Noord-Holland rijk is een fantastische kans om een nieuwe generatie jongeren te enthousiasmeren voor het vak. De allergrootste winnaar is uiteindelijk natuurlijk de kaasliefhebber, die over een paar jaar volop kan genieten van een overheerlijk stuk Alkmaars Goud.