Mijn naam is Jesse Tesselaar. Ik zit op het Clusius College en ik doe de MBO - opleiding Voeding en Technologie. Ik ben stagiair bij Alkmaars Goud geweest van februari tot en met maart 2020.
Ik heb van alles voor Alkmaars Goud gedaan, zoals microbiologisch onderzoek, helpen met de productie en de kazen onderzoeken op vochtgehalte, vetgehalte, zoutgehalte en pH. Ook heb ik proefjes gedaan om te kijken wat de invloed is van verschillende parameters op het stremmen van de melk (zoals temperatuur, hoeveelheid calciumchloride of hoeveelheid zuursel).
Het is leuk en leerzaam. Ik zelf had namelijk nog nooit kaas gemaakt en vond het erg leuk. Ik deed dit samen met een klasgenoot van mij en Jacqueline. Jacqueline is degene die altijd kaas maakt bij het Willibrordus in Heiloo. Ik help altijd met het kaas maken op de donderdag. Op vrijdagen ga ik langs een boer waar de kazen van Alkmaars Goud worden opgeslagen. Daar verzorg ik de kazen, ik maak ze schoon en doe er een plastic laag op.
Mijn ervaring bij Alkmaars Goud
Ik heb met veel plezier en motivatie vier keer kaas mogen maken. Ik heb er veel geleerd want mijn klasgenoot en ik kregen de ruimte om het zelf te doen. Wel volgens het voorschrift natuurlijk. Het is niet altijd even goed gegaan maar daar hebben we wel weer van geleerd en het die keer erop meer aandacht aan besteed. Bedankt Almaars Goud dat ik bij jullie stage mocht lopen heb er veel aan over gehouden.