Blog Layout

Foodportret: Renee Boerefijn

NHFOOD • 3 juni 2020

Balanceren tussen gezond en lekker

Renee Boerefijn is verantwoordelijk voor innovatie bij Bunge Loders Croklaan (van Crok & Laan). Het bedrijf levert speciale oliën en vetten voor met name de chocolade- en bakkerij-industrie, als ook zaadoliën voor hartige levensmiddelen. Het bedrijf is al sinds 1891 gevestigd in Wormerveer.

Balanceren tussen gezond en lekker

Renée: “Wij balanceren in ons bedrijf tussen gezond en lekker. Dat is een grote uitdaging, omdat vet het meest calorierijke deel van voeding is én altijd de smaak maakt. Sinds 2017 weten we pas dat vet neutraal is voor de gezondheid en verzadigd vet helpt tegen hart- en vaatziekten, in tegenstelling tot suikers en zetmelen. Vet maakt eten lekker en daarom willen we soms teveel. Gezond eten heeft vaak weinig smaak. Een beetje vet helpt dan: door bijvoorbeeld groente even te wokken of een dressing door een salade te doen. "


Innovatie: suikerverlaging door vet


"Gezond eten is variatie en matiging; dat geldt ook voor vet. De eigenschap dat vet lekker maakt gebruiken we nu om suikerverlaging te bereiken met onze laatste innovatie: Sweetolin®. Dit is een soort vet dat je kunt gebruiken in bijvoorbeeld chocolade om met 50% minder suiker dezelfde beleving te bieden. Vorig jaar hebben we ook nog speciale plantaardige vetten voor vegetarische burgers gelanceerd.”


Op zoek naar talent


"Technisch talent hebben we uiteindelijk helemaal uit Egypte en Brunei gehaald. Na een (virtuele) reis om de wereld, op zoek naar technisch talent, kwamen we uiteindelijk weer bij onszelf uit: de vijver was leeg.


Dit was de aanleiding om in 2016 samen met lector Health & Food Feike van der Leij, Hans Huibers (NMK Esbaco) en Ciska Pouw, de handen in elkaar te slaan om de Food Innovation Community Amsterdam; FICA, op te richten. FICA helpt stagiairs een plek te vinden bij bedrijven, brengt bedrijven bij elkaar door middel van de studenten.


In 2019 is NH Food van start gegaan en hebben we ons daarbij aangesloten. Het programma richt zich onder andere op onderwijsvernieuwing vanuit de FICA gedachte: mensen blijven leren, bedrijven ontwikkelen en groeien.


Bij NH Food ben ik lid van de stuurgroep. Ik zet mij graag in voor de industrie en het onderwijs. Behalve creatief en kundig technisch talent uit hbo en mbo, hebben we ook frisse ideeën en kenniscirculatie nodig, zodat het onderwijs bij de tijd blijft. We hebben een gezonde omgeving nodig met kleine en grote bedrijven, zodat mensen leuk werk hebben en blijven leren. Dat is belangrijk voor innovatie: vrijheid en ruimte. Een baan is niet voor het leven, mensen moeten kunnen uitstappen en instappen, een tijdje voor zichzelf werken, of in loondienst. Flexibiliteit gaat niet ten koste van zekerheid als je weet dat je altijd verder kunt leren en zo brood op de plank houdt. Daar moet het onderwijs zich op inrichten, bijvoorbeeld met vervolgonderwijs.


Trots mogen we zijn op de prachtige food-technologiehal bij het Clusius College, waar studenten voedingsproducten maken. Eén van onze ideeën is om deze producten te verkopen aan consumenten om zo te leren wat mensen lekker vinden en wat ze dit waard is. De ervaring dat je iets kunt maken en dat je daarmee geld kunt verdienen is fundamenteel voor zelfvertrouwen en flexibiliteit, voor gevoel voor waarde, van jezelf en je product. Dit is vooral een kwestie van doen. Echt heel leuk, altijd leerzaam en ook nog nuttig. Het is geweldig dat docenten zich hierin willen ontwikkelen. Onze wereld verandert snel en we moeten ons steeds aanpassen. Leerlingen moeten van school komen met de wil om te blijven leren. Voor hun toekomst en die van de industrie, of ze daar nu gaan werken of niet."


Iedereen is belangrijk voor ons succes



"Innovatie begint met luisteren naar en nadenken met de klant. Wat heeft de klant nodig en hoe kunnen wij met onze mogelijkheden daarin helpen? Een concept ontstaat door de combinatie van behoefte en mogelijkheden. Wij hebben goed contact met boeren, kwekers en handelaren die ons vruchten en ruwe olie verkopen. Daarnaast hebben we een sterke logistiek die de producten van de bron via onze fabriek naar de klant brengt. We zijn goed in technologie om veel verschillende producten te kunnen maken. Het spannende van ons bedrijf is dat alle afdelingen als een klokje samenwerken omdat we op enorme schaal een vers (kort houdbaar) product maken: iedereen is belangrijk voor ons succes. Onze grondstof is een natuurproduct, de kwaliteit is afhankelijk van het seizoen. Ook heeft onze markt seizoenen, denk maar aan de paaseieren in het voorjaar en de plantenburgers op de barbecue in de zomer. Dat maakt ons werk gevariëerd en boeiend."


Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: