Blog Layout

Practoraat Duurzame innovaties in de voedselketen

NHFOOD • 29 juli 2022

Bertine Philipsen over haar practoraat Duurzame innovaties in de voedselketen

Bertine Philipsen over haar practoraat Duurzame innovaties in de voedselketen: “Ontzettend gaaf om te werken aan duurzaamheidsvraagstukken”


Van de pakweg zeventig practoraten die ons land momenteel telt, is Bertine Philipsen de eerste die een practoraat op Vonk (voorheen het Clusius College) leidt. Haar practoraat Duurzame innovaties in de voedselketen is een samenwerking tussen Yuverta MBO Den Bosch enVonk MBO Alkmaar en inmiddels kijken Bertine en haar collega’s terug op een geslaagd eerste jaar.


Niet alleen was het pionieren wat betreft opzetten van het practoraat, ook was de onderwijswereld voor Bertine tot een jaar geleden helemaal nieuw. Maar…wie Bertine hoort vertellen over haar ervaringen tot nu toe, kan niet anders dan concluderen dat ze helemaal op haar plek zit. Bertine: “Ik kom uit de levensmiddelenindustrie; de laatste vijftien jaar heb ik bij Hero gewerkt. Daar was ik onder andere werkzaam in research en development, in die zin is de onderzoekswereld mij wel bekend. In Nederland zijn practoraten een relatief nieuw fenomeen. Ze zijn vergelijkbaar met de lectoraten op het hbo, maar dan dus binnen het mbo-onderwijs. Net als op het wo en hbo is kennisdelen en onderzoek doen ontzettend belangrijk – niet als doel op zich, maar als middel om onderwijs en bedrijfsleven beter met elkaar te verbinden en op elkaar aan te laten sluiten. Neem bijvoorbeeld een thema als de eiwittransitie ofwel de overgang van dierlijke eiwitten naar -steeds meer- plantaardige eiwitten. Bedrijven staan te springen om mensen die daar kennis over hebben, die zo’n nieuwe wereld verder ontdekken en zich hier verder in verdiepen. Dan heb je allereerst docenten nodig die het thema in school halen en basiskennis overbrengen op studenten. Met andere woorden: nieuwe thema’s en ontwikkelingen vanuit het bedrijfsleven en maatschappelijke vraagstukken moeten een plek krijgen in het curriculum. Binnen het practoraat werken we aan projecten, initiatieven en onderzoeken die hier aan bijdragen.”


Praktijkgericht onderzoek


In het practoraat staat praktijkgericht onderzoek centraal. “We hebben al een ontzettend mooi onderzoeksproject gedaan met NMK Esbaco, een bedrijf dat onder andere bakmixen, marsepein en icings produceert. Zij wilden aan de slag met een gezonde foodbar, een voedzame reep. En dan natuurlijk het liefst zo duurzaam mogelijk gemaakt. Het eerste idee was om een dagprogramma te maken, maar uiteindelijk is het een complete projectweek geworden met steeds afwisseling van theorie en praktijk. Alle aspecten van productontwikkeling kwamen aan bod, van het kiezen van ingrediënten tot het uitdenken van een marketingconcept. Er kwamen prachtige leerpunten naar voren, zoals dat een goede smaak soms leidt tot een minder duurzaam product en andersom. De vraag is dan: welke keuzes ga je maken? Dit soort experimenten zijn niet alleen leerzaam voor studenten, maar óók voor het bedrijf en betrokken docenten.”

Een ander voorbeeld is het project Bean me up!. “Samen met het lectoraat van Hogeschool Inholland en partners dragen we ons steentje bij aan verduurzaming van de veldboonketen onder de naam Bean me up!. Extra mooi is dat dit project aansluit bij ambities vanuit de Europese unie; zo ervaren onze studenten en docenten dat wat er gebeurt op het mbo ook internationaal meerwaarde heeft. Weten waar je het voor doet: dat helpt om een onderzoekende houding te ontwikkelen. En met een onderzoekende houding ben je nieuwsgierig, ben je kritisch. Dat dat zijn belangrijke vaardigheden van de werknemer van de toekomst. Er zijn vanuit het Clusius College nu twee docenten actief betrokken, Rian Schelvis en Cock Smit. We vragen docenten zelf ook naar wat ze willen doen en wat ze willen leren. Uit een enquête onder docenten voeding kwam naar voren dat er grote behoefte is aan actuele kennis over -daar komt -ie-weer- de eiwittransitie. Daarop hebben twee collega’s een congres over dit thema bezocht en de opgedane kennis is teruggekoppeld naar het team. Soms lijkt het om iets vanzelfsprekends te gaan, maar het moet wél worden gezien en georganiseerd. Dat is natuurlijk waar NHFood zich ook altijd voor heeft ingezet - voor de nodige actie en beweging. Met dit practoraat is in feite een groot deel van de inspanningen vanuit NHFood geborgd.”


Samen werken aan verbetering


Een practoraat verdeeld over twee scholen was even wennen, maar nu ziet Bertine vooral voordelen: “Als op Yuverta een goed voorstel wordt gedaan dan neem ik dat natuurlijk mee naar Vonk en andersom. De combinatie maakt dat de scholen elkaar versterken.” Voldoende praktische meerwaarde dus, maar hoe kijkt Bertine na een vliegende start zelf naar het practoraat? “Ik vind het een prachtige missie om studenten bewust te maken van duurzaamheidsvragen, van thema’s die leven in onze maatschappij. Ze zijn tenslotte zelf een belangrijk onderdeel ván deze maatschappij. We willen laten zien dat je jezelf kunt inzetten om zaken te verbeteren. Daarnaast is het echt ontzettend gaaf om te werken aan vraagstukken die de wereld bezighouden. En daar mag ik dus gewoon een bijdrage aan leveren!”


Lees hier meer over NHFOOD


Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
7 augustus 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
5 juli 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: